Bengt Isaksson

- Blog - Bilder - Musik -

Vad är Westcoast och AOR musik?

Westcoast och AOR (Album Oriented Rock) är en genre av rockmusik som utvecklades i Kalifornien under 1970-talet. Den kännetecknas av en välproducerad ljudbild med fokus på sång och melodi, och ofta med influenser från andra genrer som pop, funk och R&B.

Westcoast AOR-grupper och artister är kända för att ha en professionell image och för att använda tekniskt avancerade inspelningsstudior för att skapa sina låtar. Genren har haft en stor inverkan på den populära musiken och har bidragit till att forma soundet hos många kända artister och band.

Kända grupper och artister

Toto

Toto är en amerikansk musikgrupp som bildades 1976 i Los Angeles, Kalifornien. Gruppen består av David Paich (piano, keyboard, sång), Steve Lukather (gitarr, sång), Joseph Williams (sång), David Hungate (bas), Steve Porcaro (keyboard) och Simon Phillips (trummor). Toto är mest känd för låtarna ”Africa”, ”Hold the Line” och ”Rosanna”, och har sålt mer än 40 miljoner album världen över. Gruppen har vunnit fem Grammy-priser och har en lång karriär med regelbundna turnéer och nya album.

Jay Graydon

Jay Graydon är en amerikansk musiker, låtskrivare och producent. Han är mest känd som en av de medlemmarna i gruppen Airplay och som solist, men har också gjort sig känd genom sin samarbeten med andra artister som Al Jarreau, Barbra Streisand och Toto. Jay Graydon har vunnit en Grammy-pris för sin låt ”After the Love Has Gone” med Earth, Wind & Fire och har också varit nominerad till en Grammy för sin produktion av Toto’s låt ”I Won’t Hold You Back”. Han är fortfarande aktiv inom musikindustrin och fortsätter att skriva och producera musik.

David Foster

David Foster är en kanadensisk musiker, låtskrivare och producent. Han är mest känd som en av de mest framgångsrika producenterna inom populärmusik och har samarbetat med artister som Whitney Houston, Michael Jackson, Madonna, Céline Dion och många fler. David Foster har också en lång karriär som musiker och har spelat med grupper som Chicago och Earth, Wind & Fire. Han har vunnit 16 Grammy-priser och har också fått en stjärna på Hollywood Walk of Fame. David Foster är fortfarande aktiv inom musikindustrin och fortsätter att skriva och producera musik.

Warren Wiebe

Warren Wiebe var en amerikansk sångare och låtskrivare. Han var mest känd för sin röst och sin samarbeten med producenten David Foster. Warren Wiebe hade en lång karriär och har medverkat på många låtar och album, inklusive hits som ”After the Love Has Gone” med Earth, Wind & Fire och ”Voices That Care”, ett musikprojekt för Gulfkriget lett av David Foster. Han har också varit körsångare på turnéer med artister som Barbra Streisand och Céline Dion. Warren Wiebe avled 1998 i en tragisk olycka, men hans musik lever kvar och har påverkat många andra artister.

Earth, Wind & Fire

Earth, Wind & Fire är en amerikansk R&B- och funkband som bildades 1971 i Chicago, Illinois. Bandet har gjort sig känt för sin mix av R&B, funk, jazz, rock, pop, soul och latinska rytmer, och har sålt över 90 miljoner skivor världen över. Bandet har haft många hitsinglar, inklusive ”September,” ”Boogie Wonderland,” ”After the Love Has Gone,” ”Let’s Groove,” och ”Fantasy.” Earth, Wind & Fire har också vunnit sju Grammy Awards och har blivit indikerade till Rock and Roll Hall of Fame.

Christopher Cross

Christopher Cross är en amerikansk sångare, låtskrivare och gitarrist som blev känd under 1980-talet för sina hits ”Sailing,” ”Arthur’s Theme (Best That You Can Do)” och ”Ride Like the Wind.” Han har vunnit fem Grammy Awards, inklusive priset för Bästa Nya Artist 1981, och har sålt över 10 miljoner skivor världen över. Christopher Cross har också skrivit låtar och producerat album för andra artister, och har turnerat och spelat på stora scenkonstplatser runt om i världen.

Bobby Caldwell

Bobby Caldwell är en amerikansk sångare, låtskrivare och gitarrist. Han är mest känd för sin hitlåt ”What You Won’t Do for Love”, som släpptes 1978 och blev en stor framgång på radiostationer världen över. Caldwell har också släppt ett flertal andra album och har spelat in och samarbetat med en mängd olika artister. Han fortsätter att turnera och spela musik till dags dato.

Rick Springfield

Rick Springfield är en australisk-amerikansk sångare, låtskrivare och skådespelare. Han är mest känd för sin musikkarriär, som tog fart på 1970-talet, och för att ha spelat rollen som Dr. Noah Drake i tv-serien ”General Hospital”. Springfield har släppt många album under sin karriär, och hans låtar har ofta fått stor spelning på radiostationer. Några av hans mest kända låtar inkluderar ”Jessie’s Girl”, ”Love Somebody” och ”Don’t Talk to Strangers”. Han fortsätter att turnera och spela musik till dags dato.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2023 Bengt Isaksson

Tema av Anders Norén