Bengt Isaksson

- Blog - Bilder - Musik -

Toto – en av mina stora favoriter

Toto är en amerikansk rockgrupp som bildades 1977 i Los Angeles, Kalifornien. Gruppen har haft många olika medlemmar under årens lopp, men de mest kända medlemmarna är sångaren Bobby Kimball, gitarristen Steve Lukather, basisten David Hungate, trummisen Jeff Porcaro och keyboardisten David Paich.

Toto har släppt flera platinasäljande album och har haft många hitlåtar, inklusive ”Hold the Line”, ”Rosanna” och ”Africa”. Gruppen har vunnit sex Grammy Awards, och deras musik har beskrivits som en mix av pop, rock, funk och AOR (Adult Oriented Rock). De kan också nämnas inom Westcoast rock som i många fall delar genren AOR.

Deras första album, ”Toto”, släpptes 1978 och innehöll deras första stora hit, ”Hold the Line”. Andra platinasäljande album inkluderar ”IV” (1982), ”Isolation” (1984) och ”The Seventh One” (1988). Deras mest kända låtar förutom ”Hold the Line”, ”Rosanna” och ”Africa” inkluderar också ”I’ll Be Over You” och ”Pamela”.

Toto har också gjort en del soundtrackarbeten, inklusive musiken till filmen ”Dune” (1984) och låten ”I Won’t Hold You Back” från albumet ”Toto IV” som användes i tv-spelet ”Rock Band”.

Gruppen har haft en del personalbyten under årens lopp, men Steve Lukather och David Paich har varit medlemmar sedan starten och är fortfarande aktiva i gruppen. Bobby Kimball, som var Toto’s sångare under deras mest framgångsrika period, återförenades med gruppen 1998 och var medlem fram till 2008, men återgick sedan till gruppen igen 2018. Jeff Porcaro, en av gruppens ursprungliga trummisar, dog tragiskt ung 1992, men hans bror Steve Porcaro fortsatte att vara medlem i gruppen tills han lämnade den permanent 2008.

Toto har fortfarande en stark fanbas och fortsätter att turnera och spela konserter runt om i världen. Under åren så har jag personligen sett gruppen ett otaliga gånger och aldrig blivit besviken. Du hittar deras album i en Spotifylista som jag skapat. Så lyssna och njut av denna supergrupp som har följt mig genom livet.

Nästa Inlägg

© 2023 Bengt Isaksson

Tema av Anders Norén